logo

Stichting Arbeidsmarkt- en Scholingsfonds Defensie

Eenjarige opleiding mbo-4 in het veiligheidsdomein voldoet het beste aan de wensen uit de markt

Haalbaarheidsonderzoek MBO-4 veiligheid

Pilots in (één of meer van de) de vier grote steden starten met een eenjarige opleiding op mbo-4 niveau in het veiligheidsdomein. Dat is een van de aanbevelingen van onderzoeksbureau Panteia op basis van hun haalbaarheidsonderzoek, uitgevoerd op verzoek van Arbeidsmarkt- en Scholingsfonds Defensie (ASD) . Daarnaast kunnen ROC’s buiten die regio’s generieke eenjarige mbo-4 opleidingen aanbieden, waarbij men met keuzeonderdelen specifieke aandacht aan de beveiliging kan geven.

ASD heeft in het kader van het sectorplan Defensie en Politie aan Panteia gevraagd een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar een veiligheidsopleiding op mbo-4 niveau.
De vraag om een dergelijke opleiding is ingegeven door de wens om mobiliteit tussen verschillende organisaties in het veiligheidsdomein te vergemakkelijken, om meer gerichte toestroom naar het hbo te realiseren en de (mogelijke) wens van werkgevers om meer medewerkers beschikbaar te krijgen voor coördinerende en leidinggevende functies. Hiervoor heeft men behoefte aan vaardigheden op een hoger niveau dan mbo-3, maar minder hoog dan hbo-niveau.
In het onderzoek zijn drie opties onderzocht:

  • een integrale opleiding ‘veiligheidskunde’ op mbo niveau 4;
  • een 1-jarige, opleiding handhaver toezicht en veiligheid (HTV) op mbo-niveau 4, als vervolg op de bestaande mbo-3 opleiding HTV;
  • een generieke 1-jarige management- en organisatie-opleiding, die gediplomeerde mbo-3 afgestudeerden operationele leidinggevende vaardigheden bijbrengt.

 

Download het rapport Haalbaarheidsonderzoek mbo-4 veiligheid